Miquel Àngel Adrover Perelló "Campaner"

 

En Miquel Àngel Adrover Perelló va néixer a Campos, al migjorn de Mallorca, així com naixia la tardor d’aquell any. De ben petit va prendre el gust per la sonoritat de les síl·labes, la musicalitat de les paraules i pels horitzons impossibles que t’ensenyen a veure. L’any 2012, quan acabava batxillerat a l’IES Damià Huguet del seu poble, va descobrir la paraula oral improvisada i aquell mateix any va entrar a formar part de l’Associació Cultural Glosadors de Mallorca i de llavors ençà no s’ha aturat mai de cantar el món que l’envolta, per bé o per mal. Graduat en Llengua i literatura catalana per la UIB i a hores d’ara intenta ensenyar allò que l’apassiona a l’ensenyament públic. El 2019, amb AdiA Edicions va publicar la seva òpera prima “Ara he vist passar una mèrlera”, al mateix temps que ha anat guanyant diversos premis de glosa escrita a Mallorca i Menorca. 


Càpsules

Taller de poesia


(foto @MargaritaMarquès)

Sònia Arias

Sònia Arias neix a Sant Andreu de Palomar (Barcelona). 

Comença a estudiar piano i gralla des de ben petita i més endavant rep classes de cant modern i de fagot. 

L’any 2019 adquireix el grau superior de música d’interpretació de la gralla a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Durant els anys que cursa el grau també rep classes de baixó, acordió diatònic i de cant. L’any 2022 adquireix el Màster de Musicoteràpia també cursat a l’ESMuC. 


Des de l’any 2011 és membre actiu del grup Safolk. Recentment ha engegat diversos projectes nous: Cia. Hara, Les Antines i La Filadora. Actualment, també forma part de la producció Autoodi de la companyia L’esbord. 


Actualment fa de docent de gralla a l’Aula de Sons i de musicoterapeuta a Nexe Fundació.



Taller específic "Nervis escènics".

Dinamització del Punt de Trobada -Ball Folk

Adriana Bertran Anía

adrianabertran.wordpress.com


L'Adriana és poeta escènica i una de les referents del Poetry Slam europeu. Uneix la seva formació com a filòloga amb la passió pel teatre. Els seus poemes polititzen malestars socials compartits i investiguen el rol de les emocions en els processos històrics d'opressió. L'any 2018 va ser Campiona d'Espanya i Sots-Campiona d'Europa de Poetry Slam, on també va obtenir el Premi del Jurat. Ha publicat l'obra de teatre Allà on s'estimen els peixos, co-escrita amb Emiliano Pastor i Premi Teatre Principal, i el poemari Viaje de Vuelta, actualment en la seva 2a edició. Arribada fa relativament poc al món de la glosa, ha estat activa en el col·lectiu de glosadores feministes dels Països Catalans, Nyàmeres.


Taller de poesia

Taller específic  “Quin poder tinc? Interseccionalitat i glosa” 


(foto @LauraMoya)

Aurora Brullet Gubern


Educadora social de formació i cofundadora de Filosa Associació, Menorca. En contínua formació en estudis feministes i de gènere, promou la transversalització d’aquestes perspectives en la seva tasca professional i quotidiana. Pel que fa a la glosa, promou tallers, cursos i glosats a l’illa, així com també experimenta amb la figura de ponicana. Alhora, forma part activa d’espais de militància social així com del teixit associatiu i cultural de Menorca, fet que travessa de ple en la mirada que té envers la glosa, entenent-la com una eina d’articulació i transformació social i col·lectiva.


Taller específic  “Quin poder tinc? Interseccionalitat i glosa” 


(foto @XeviVilaregut)

Núria Casals i Camps

@nuca_89


Biòloga de formació i professora de secundària. Té el grau professional de música (conservatori del Liceu de Barcelona) i toca el piano i l’acordió diatònic. Coneix la glosa el 2014 assistint de públic al Combat de Corrandes de Montagut i, arrel d’aquesta troballa, una mica més tard comença a practicar setmanalment al taller de glosa de Manlleu. Així s’inscriu per primer cop a l’Escola d’Estiu de Glosa del 2017 i el glosar esdevé imprescindible a la seva vida, ja no ha deixat de fer-ho. Duu a terme projectes de glosa a les aules de secundària. L'heu pogut sentir a diversos combats i mostres com ara a Sant Quirze del Vallès, Verges, Montagut, Granollers o Espolla (reina de Nyacres 2019). Actualment forma part de la junta de Cor de Carxofa i de l'equip impulsor de l'escola d'estiu.



Càpsules

Didàctica


(foto @XeviVilaregut)

Blai Casals Montserrat

@blaicasals

Físic de formació, doctorat en ciència de materials i professor universitari a la facultat de Física de la Universitat de Barcelona (UB).

Des de petit que ha estudiat acordió diatònic vinculat al Centre Artesà Tradicionàrius.

En el món de la música tradicional és membre del grup Morena Tradipatxanga i darrerament és un habitual als escenaris de glosa com a músic acompanyant. 



Taller específic "Acompanyament musical"

Heura Gaya  Escué

www.heuragaya.cat/


Va realitzar els seus primers estudis musicals a les escoles de música municipals de Juneda i les Borges Blanques, i més endavant va cursar estudis de música tradicional a l'Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya (AMTP) de Lleida i Barcelona, on es titulà en: Instrumentista Tradicional i Mestra Instrumentista Tradicional en l'especialitat de gralla.

Després de realitzar estudis superiors de Belles Arts va continuar els estudis musicals a l'ESMUC, on es graduà en l'especialitat de gralla tot obtenint matrícula d'honor en el projecte final de carrer que dedicà a la interpretació i composició per aquest instrument. Posteriorment realitzà tres cursos de grau superior en l'especialitat de Cant Clàssic a la mateixa escola.


Des de joveneta ha compaginat els estudis amb l'activitat laboral com a intèrpret i la docència en escoles específiques que treballen per la difusió i l'aprenentatge de la música tradicional catalana arreu del país. 


Taller específic "Veu"

Xavier Iglesias Pérez

@veremaire


Llicenciat en Ciències del Treball, Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals i militant antiracista conegut com a ‘veremaire’ en el món de la glosa.

Coneix la glosa el 2011 assistint de públic al Combat de Corrandes de Montagut, s’inscriu per primer cop a l’Escola d’Estiu de Glosa del 2013 i entra a formar part d’aquest món de la mà de la glosadora Salut Pastor.

Membre dels grups organitzadors dels Combats de glosa de Montagut i Tortellà.

Des del 2021 forma part d’un grup horitzontal d’homes i ha fet cursos de formació d’aprofundiment en feminisme per homes a Fil a l’Agulla Coop.


Taller específic  “Quin poder tinc? Interseccionalitat i glosa” 


(foto @XeviVilaregut)

Margarida Joanmiquel i Peraferrer "Meg"

Professora de secundària. Va assistir a la primera escola de glosa sense saber massa on anava i va quedar tan meravellada que no se n'ha perdut cap edició. De formació musical clàssica (conservatori Isaac Albéniz de Girona) i una trajectòria inicial en el cant coral, descobreix la cançó tradicional de la mà de Ramon Manent.  L'heu pogut sentir a diversos combats i mostres com ara a "glosadors sota el campanar" o la "trobada de cantadors d'Espolla" (reina de Nyacres 2016). Disposa d'un repertori variat de melodies dels Països Catalans que ha anat aprenent al llarg d'aquests deu anys de glosar. Actualment forma part de la junta de Cor de Carxofa i de l'equip impulsor de l'escola d'estiu.



Càpsules

Didàctica


(foto @XeviVilaregut)

Ferriol Macip Bonet

@oifarri


En Ferriol Macip i Bonet és un periodista, traductor, glosador, músic, occitanista i esperantista català.

Pel que fa a la seva faceta de glosador, és membre actiu de l’associació Cor de Carxofa i un dels màxims impulsors de la cançó improvisada al Principat. En Farri sempre està disposat a animar una sobretaula o pujar a un escenari a improvisar. No li fa por cap melodia i tant pot glosar amb heptasíl·labs com amb decasíl·labs com una melodia que li ha suggerit el públic perquè va bé amb el tema. Ha realitzat diversos cursos de glosa a escoles i instituts i també a centres cívics com la Violeta de Gràcia o l’Espai Mallorca. El podeu haver sentit a pràcticament tots els combats i mostres que s’organitzen pel Principat. Ha guanyat tres cops el títol de Rei de les Nyacres (2010, 2011, 2013) a la Trobada de Cantadors d'Espolla


Taller específic "Més enllà de l'heptasíl·lab" i "Anàlisi de glosades"

Mateu Matas i Ordinas "Xurí"

@MateuXuri


En Mateu Matas i Ordinas, més conegut pel nom popular de Mateu Xurí, és un dels més rellevants exponents de la nova generació de glosadors mallorquins, impulsor definitiu de la recuperació d'aquest gènere. Ha format part del claustre de l’Escola d’Estiu de Glosa des dels seus inicis el 2012 i ha guiat a molts glosadors novells en el camí d’estimar la glosa. És un glosador versàtil amb molta tècnica i recursos per transmetre-la, domini de l’escenari i amb un llarg bagatge que li permet analitzar les glosades per seguir innovant i millorant dia a dia.

Podeu haver-lo sentit en diverses ocasions al Principat de Catalunya (Nit de Santa Llúcia -Òmnium Cultural-, Mostra de Glosa de Sant Quirze del Vallès, Espai Mallorca, TV3, Trobada de Cantadors d’Espolla -Rei de les Nyacres 2012- i molts altres).  


Taller de glosa

Càpsules

Mireia Mena i Casals

@MireiaMena


La Mireia Mena és glosadora (i biòloga, pagesa, elaboradora de conserves, balladora, venedora…). Cuidadora de la cultura i de la natura pràcticament a parts iguals. Tan aviat podeu demanar-li com fer cava de saüc com el procés per elaborar una bona quarteta.

Des dels inicis de l’Escola d’Estiu de Glosa ha estat encoratjant i introduint alumnes a l’art de gaudir de la glosa, de fer col·lectiu, de deixar-se anar.

Ha estat membre fundadora de “De Calaix” (polifonia) i ha participat en diversos projectes de recuperació de cançons. Actualment és una de les dinamitzadores del grup de glosa “Empordanet glosa/Les Reinetes” entre Verges i Albons i l’heu pogut sentir a moltíssims combats i mostres de glosa: Glosadors sota el campanar, Mostra de glosa de Sant Quirze del Vallès, Trobada de cantadors (reina de nyacres dels dos primers anys de la trobada, consecutivament).


Taller de glosa

Càpsules


(foto @ImmaculadaTubauPrat)

Maribel Servera i Matamalas

@maribelservera


La Maribel Servera és una de les veus més influents del panorama glosador mallorquí i català. La Maribel va conèixer la glosa durant la seva estada d’estudis universitaris a Barcelona i se’n va enamorar, des de llavors, escampa la llavor de la glosa amb passió, convenciment, tècnica i reflexió. Aquesta tasca la fa des de l’escenari i també des de cursos i tallers. Va formar part del claustre de l’escola d’estiu de glosa els anys 2015-2018 i també n’ha dut a terme a altres entorns diversos.

A més, la Maribel encomana aquest amor per la glosa des de l’escola primària, com a mestra, sense parar d’investigar i innovar. 

Podeu haver-la sentit en diverses ocasions (Mostra de Sant Quirze, Espai Mallorca, Trobada de Cantadors d’Espolla -Reina de les Nyacres 2014- i molts d’altres).


Taller de glosa

Càpsules