Miquel Àngel Adrover Perelló "Campaner"

 @locampaner


En Miquel Àngel Adrover Perelló va néixer a Campos, al migjorn de Mallorca, així com naixia la tardor d’aquell any. De ben petit va prendre el gust per la sonoritat de les síl·labes, la musicalitat de les paraules i pels horitzons impossibles que t’ensenyen a veure. L’any 2012, quan acabava batxillerat a l’IES Damià Huguet del seu poble, va descobrir la paraula oral improvisada i aquell mateix any va entrar a formar part de l’Associació Cultural Glosadors de Mallorca i de llavors ençà no s’ha aturat mai de cantar el món que l’envolta, per bé o per mal. Graduat en Llengua i literatura catalana per la UIB i a hores d’ara intenta ensenyar allò que l’apassiona a l’ensenyament públic. El 2019, amb AdiA Edicions va publicar la seva òpera prima “Ara he vist passar una mèrlera”. Al mateix temps que ha anat guanyant diversos premis de glosa escrita a Mallorca i Menorca, també, el passat 2023 obtingué el premi de poesia Miquel Bauçà de Felanitx amb l’obra “Les cares de la Cugula”, publicada també amb Adia Edicions. 


Iniciació a la dècima

Dècimes

Rima i mètrica

Glosa escrita

Poètica

Glosem i pensem

Mostra del professorat


(foto @MargaritaMarquès)

Maria Magdalena Amengual Caldés

@mm_amengual 


Na Maria Magdalena es defineix com a dona, poblera, mestra i glosadora. 

Neix a Mallorca al 1985 i no hi ha deixat de viure més que per anar a conèixer altres indrets fantàstics del món. Graduada en Magisteri d’Educació Especial per la UIB al 2006, té la sort de compartir el dia a dia amb infants i es considera una docent professional i vocacional i una fervent defensora de l’escola pública, de qualitat i en català, que és la que l’hi ha brindat l’oportunitat de tenir estudis superiors. 

Arriba al món de la cultura popular amb les festes populars de sant Antoni a sa Pobla, cantant a ritme de ximbomba cada 16 de gener. No es fins a la tardor del 2015 quan participa en un taller de glosa realitzat per Glosadors de Mallorca, associació de la que passa a formar part dos anys després.

En el moment en que coneix la glosa improvisada i tota la gent que l’envolta, passa a ser una part important de la seva vida i un adjectiu, el de glosadora, que la defineix.


Glosa mallorquina

Rima i mètrica

Gosa fer glosa

Dècimes

Glosem i pensem

Mostra del professorat




(foto: Macià Ferrer)



Guillem Ballaz Bogunyà

Neix a Molins de Rei el 1978. Multi-instrumentista i productor centrat en la música tradicional, tot i que també ha treballat altres gèneres.

El 2003, juntament amb tres músics més funden el grup de folk/world music Sol i Serena amb qui divulgaran la riquesa de la música tradicional catalana per Catalunya i Europa. Després d’uns anys d’investigació, el 2012 publica un treball de cançons de pandero quadrat amb el nom de «Projecte Pandero» on algunes d’aquestes antigues tonades tornen a sonar després de gairebé cent anys de silenci. Ha realitzat una trentena de workshops de violí, tècnica i construcció de panderos i tonades de pandero quadrat. També en fa de glosa. El 2017 co-produeix el disc «Ànima Salvatge» de La Marta Rius. El disc s’acompanya d’una sèrie de TV estrenada a la televisió pública catalana l’abril del 2021, on hi fa d’actor.

A més de la vida dalt dels escenaris mai ha deixat de tocar música tradicional per acompanyar balls i altres manifestacions populars, tant sol com amb grups com La Puça o La Puntual.


Taller de construcció de pandero quadrat

Melodies i tocs de pandero


Núria Casals i Camps

@nuca_89


Glosadora, biòloga de formació i professora de secundària. Té el grau professional de música (conservatori del Liceu de Barcelona) i toca el piano i l’acordió diatònic. Coneix la glosa el 2014 assistint de públic al Combat de Corrandes de Montagut i, arrel d’aquesta troballa, una mica més tard comença a practicar setmanalment al taller de glosa de Manlleu. Així s’inscriu per primer cop a l’Escola d’Estiu de Glosa del 2017 i el glosar esdevé imprescindible a la seva vida, ja no ha deixat de fer-ho. Duu a terme projectes de glosa a les aules de secundària. L'heu pogut sentir a diversos combats i mostres com ara a Sant Quirze del Vallès, Verges, Montagut, Granollers o Espolla (reina de Nyacres 2019). És membre activa de l’associació de foment del glosat Cor de Carxofa i de l'equip impulsor de l'escola d'estiu. També del col·lectiu de glosadores feministes dels Països Catalans, Nyàmeres. 



Presentació

Didàctica de la glosa

Mostra de l'alumnat

Dinamització del vermut glosat

Dinamització del punt de trobada


(foto @XeviVilaregut)

Joan Font i Ribera

Viu a Figueres, on fa de mestre de primària. Es va enamorar de la glosa a les Trobades de Cantadors d'Espolla, i es va atrevir a glosar gràcies a les Escoles d'Estiu de Glosa, de les que és un fan absolut i no se n'ha perdut cap. Després de tants anys vivint-les com a alumne, fa uns anys que està a l'organització. És membre de la Junta de Cor de Carxofa.

Ha glosat als combats d'Espolla, Verges, Montagut i Granollers, i ha fet mostres a diversos pobles i ciutats del país.


Presentació

Mostra de l'alumnat

Dinamització del vermut glosat

Dinamització del punt de trobada

Dinamització valoració i tancament


(foto @ImmaculadaTubau)



Júlia Font Rius

@juliafontrius


La Júlia és una de les veus habituals als escenaris de glosa els últims anys. És mestra de música a Infantil i Primària, i és des d’aquesta vocació per on va entrar al món de la glosa. Té el Grau Professional de música pel Conservatori de Barcelona. Està formada en viola, piano, percussió, cant coral i danses. 

El 2009 es va iniciar en la glosa en un curs de jotes, i el 2015 s’hi va capbussar de ple assistint com a alumna a l’Escola d’Estiu. 

Podeu haver-la sentit als combats d’Espolla, Verges, Montagut, Granollers i Gràcia. 


Presentació

Dinamització del vermut glosat

Gamificació en la glosa

Dinamització del punt de trobada


(foto: Ajuntament de Sant Quirze)

Heura Gaya  Escué

@heuragralla


Va realitzar els seus primers estudis musicals a les escoles de música municipals de Juneda i les Borges Blanques, i més endavant va cursar estudis de música tradicional a l'Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya (AMTP) de Lleida i Barcelona, on es titulà en: Instrumentista Tradicional i Mestra Instrumentista Tradicional en l'especialitat de gralla.

Després de realitzar estudis superiors de Belles Arts va continuar els estudis musicals a l'ESMUC, on es graduà en l'especialitat de gralla tot obtenint matrícula d'honor en el projecte final de carrera que dedicà a la interpretació i composició per a aquest instrument. Posteriorment realitzà tres cursos de grau superior en l'especialitat de Cant Clàssic a la mateixa escola.


Des de joveneta ha compaginat els estudis amb l'activitat laboral com a intèrpret i la docència en escoles específiques que treballen per a la difusió i l'aprenentatge de la música tradicional catalana arreu del país. 


Veu i polifonia

Melodies i tocs de pandero

Mostra del professorat

Margarida Joanmiquel Peraferrer "Meg"


Professora de secundària. Va assistir a la primera escola de glosa sense saber massa on anava i va quedar tan meravellada que no se n'ha perdut cap edició. De formació musical clàssica i una trajectòria inicial en el cant coral, descobreix la cançó tradicional de la mà de Ramon Manent.  L'heu pogut sentir a diversos combats i mostres com ara a "glosadors sota el campanar". Actualment forma part de la junta de Cor de Carxofa i de l'equip impulsor de l'escola d'estiu. 


Presentació

Mostra del professorat

Dinamització del vermut glosat

Dinamització sobretaula

Dinamització valoració i tancament


(foto: Xevi Vilaregut)

Rosa M Llauró i Güell "Ioia"

La Ioia, gironina de naixement i empordanesa d’adopció, és llicenciada en Pedagogia i professora de música d'Institut. 

Va ensenyar a glosar a Secundària durant molts anys, impulsant diversos projectes entre centres públics de Secundària dels Països catalans. 

Formada en música clàssica i piano al Conservatori del Liceu de Girona, en música folc a l’Aula de música Tradicional i en percussions casolanes a la Festcat de la mà de Vanesa Muela. 

Actualment està molt activa en el mon coral, l’acordió i la glosa. És una de les dinamitzadores del grup “Empordanet glosa/Les Reinetes” a Verges, que es troben setmanalment per compartir corrandes i emocions.  

Fa 12 anys que organitza el Combat “Glosadors sota el campanar” de Verges i n’és la Ponicana. 


Didàctica de la glosa

Dinamització sobretaula


(foto: Xevi Vilaregut)

Mireia Mena i Casals

@MireiaMena


La Mireia Mena és glosadora (i biòloga, pagesa, elaboradora de conserves, balladora, venedora…). Cuidadora de la cultura i de la natura pràcticament a parts iguals. Tan aviat podeu demanar-li com fer cava de saüc com el procés per elaborar una bona quarteta.

Des dels inicis de l’Escola d’Estiu de Glosa ha estat encoratjant i introduint alumnes a l’art de gaudir de la glosa, de fer col·lectiu, de deixar-se anar.

Ha estat membre fundadora de “De Calaix” (polifonia) i ha participat en diversos projectes de recuperació de cançons. Actualment és una de les dinamitzadores del grup de glosa “Empordanet glosa/Les Reinetes” entre Verges i Albons i l’heu pogut sentir a moltíssims combats i mostres de glosa: Glosadors sota el campanar, Mostra de glosa de Sant Quirze del Vallès, Trobada de cantadors (reina de nyacres dels dos primers anys de la trobada, consecutivament).


Iniciació a la glosa

Nyacres i corrandes

Garrotins i perdiuetes

Idea

Glosem i pensem

Mostra del professorat


(foto @ImmaculadaTubauPrat)

Alicia Olivares Ballester


Apassionada de la música des de jove.  Glosadora, inicià les seves primeres passes amb els Glosadors de Mallorca, primer com a seguidora incondicional, per continuar glosant de forma escrita i finalment llançar-se a la improvisació. 

Després dels tallers de glosa rebuts a Manacor descobreix l'Escola d'Estiu de Glosa, i reconeix que és gràcies a aquest impuls que s'atreveix per primer pic a pujar a un escenari a improvisar. 

En tot aquest recorregut, i havent fet estudis reglats de piano i guiterra i magisteri musical, té molt en compte el què significa passar de la música reglada (on l’error es castiga) a la improvisació (on l’error és natural i necessari per a seguir avançant). Es mostra molt agraïda a tots el mestres i companys amb els quals s'inicià i continua en aquest art i dóna molta importància als tallers on va aconseguir amollar-se, i a la pràctica constant, individual i grupal per a continuar en actiu.

Actualment combina la seva professió d'infermera, i la glosa amb altres espectacles poètico-musicals.


Tonades mallorquines

Rima i mètrica

Gosa fer glosa

Dècimes

Mostra del professorat


(foto: Pau Riera)

Marta Rosell Prim

Actriu, titellaire, cantant i docent. Llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona (especialitat de Teatre Musical), amb Postgrau de “Pedagogia Teatral a Educació Infantil i Primària” per l’Institut del Teatre. Professora de tècnica de veu i respiració certificada per Catherine Fitzmaurice a Nova York (“Associated Teacher of Fitzmaurice Voicework ®” ).

Continua la seva exploració en el camp de la veu i interpretació amb altres tècniques com Linklater, Grotowski , Roy Hart , cant clàssic i modern o mestres i directors com Nikolaj Karpov (biomechanics) , Anatoli Vassiliev, Anne Dennis, Xavier Bobés, i Kari Margolis.

Actualment imparteix classes de veu i dicció al Cicle Formatiu de Grau Superior a l’“Aula Municipal de Lleida” , que compagina amb sessions particulars al seu estudi. Ha participat en el projecte “Caixa Escena “d’Egos Teatre (Projecte de teatre social per a joves), a on ha estat coach de moviment i actuació. També ha treballat com a mestra de Fitzmaurice Voicework a “EOLIA” (Escola Superior d’ Art Dramátic) , a l’“EAE” de Manresa i com a professora convidada al costat de Catherine Fitzmaurice a la formació:” Fitzmaurice Voicework Teachers Certification programe” (Barcelona).

Ha treballat com actriu titellaire per a companyies com el “Petit Liceu” , "Centre de Titelles de Lleida” , i en teatre ha participat en espectacles com "Delikatessen", obra creada i dirigida per Joan Ollé (Sala Muntaner -Bcn- temporada 2016-17) i “Exquisit” de Rubén Muntanya i Toni Sants a la sala Tantarantana de Bcn (2024). 

Membre del grup de rock català "Pastorets Rock".


Escena